04/11/2022

Συνάντηση Αλέξη Χαρίτση και Γιάννη Σαρακιώτη με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών

Συνάντηση στη Βουλή με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.) πραγματοποίησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Η ΕΝ.Ε.Α.Π., η οποία εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από την Αντιπρόεδρο κα Μπούρα, την Γενική Διευθύντρια κα Παπανικολάου, την Ειδική Σύμβουλο κα Αγγελή και τη Σύμβουλο Επικοινωνίας κα Ντάβου, έθεσε το ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα αλκοολούχα ποτά, καθώς και την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου ποτών. Όπως υπογραμμίστηκε, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει 112.000 επιχειρήσεις, συμβάλλοντας περίπου 1,8 δισ. ευρώ στο Α.Ε.Π. και προσφέροντας περίπου 61.000 θέσεις εργασίας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ωστόσο, η δυναμική του κλάδου ανακόπτεται από την υψηλή φορολογία, καθώς το 55% της λιανικής τιμής των προϊόντων αντιπροσωπεύει τον Ε.Φ.Κ. και το Φ.Π.Α., στοιχείο που καθιστά τη φορολόγηση στην Ελλάδα 4,6 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες. Προς τούτο, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό Τομέα (HADEA) τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική έκθεσή του ότι: «Ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των αλκοολούχων ποτών σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ευνοεί το διασυνοριακό (παράνομο) εμπόριο, τους κινδύνους του οποίου είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει η Πολιτεία». Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα ο Ε.Φ.Κ. ανέρχεται στα 2.550€/λίτρο, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.800€/λίτρο.

Ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Σαρακιώτης επισήμαναν ότι: «Η υπερ-φορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με την αδυναμία πάταξης του λαθρεμπορίου,  έχει άμεσο αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προοπτικές του, καθώς και στην προοπτική ενίσχυσης του εξαγωγικού του προσήμου. Ιδίως εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται επιβεβλημένη η αποφασιστική στήριξη των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Η ακαρπία της ελιάς αφήνει χωρίς εισόδημα τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και της χώρας – Επιτακτική ανάγκη η στήριξή τους»

Για το αν προτίθεται και πώς να αντισταθμίσει - αναπληρώσει τα απολεσθέντα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας και της χώρας εξαιτίας της εκτεταμένης περιόδου ακαρπίας της ελιάς, ρωτούν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα