23/09/2016

Συνάντηση του Βουλευτή Ιωάννη Σαρακιώτη με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών

Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Νομού Φθιώτιδας Ιωάννης Σαρακιώτης  είχε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκο Ματζάκο, προκειμένου να εκθέσει στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν δημόσια έργα, κυρίως κατασκευής οδών, σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας του Νομού Φθιώτιδος, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρότατες φθορές, που δεν έχουν αντιμετωπισθεί εκθέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους.

Ειδικότερα, ο βουλευτής ανέφερε ότι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες σε πολλές περιοχές του Νομού Φθιώτιδος έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα σε έργα που έχουν κατασκευασθεί στο παρελθόν σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας, τα οποία χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, καθώς εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες. Ενδεικτικά, ο Βουλευτής ανέφερε τα κάτωθι έργα που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές:

(1) Την περίπτωση της περιοχής “Παλαιομάγαζα – Παλίρροια” Σκάλα Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών, της Π.Ε. Φθιώτιδας, όπου έχει διαπιστωθεί σε ακτίνα περίπου 150μ. μεγάλη υποσκαφή της παραλιακής οδού, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή διέλευση οχημάτων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

(2) Την περίπτωση της επαρχιακής οδούς Λιβανατών – Αρκίτσας που σε μήκος ενός χιλιομέτρου έχει υποστεί σοβαρές διαβρώσεις από το χειμέριο κύμα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καθίζησης και σε ορισμένα σημεία κατάρρευσης της οδού.

(3)       Τις περιπτώσεις των αλιευτικών καταφυγίων, όπως των Ραχών, της Αγίας Μαρίνας, της Πελασγίας, κ.α., των οποίων η νομιμοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα  οι φθορές να μην μπορούν να αποκατασταθούν και τα έργα να απαξιώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Σαρακιώτης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης οποιουδήποτε έργου, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 14 του Ν.2971/2001, αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία νομιμοποίησης του έργου με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, διαδικασία που είναι ωστόσο εξαιρετικά χρονοβόρα. Επεσήμανε, περαιτέρω, ότι υφίσταται νομοθετικό κενό που χρήζει άμεσης πλήρωσης για τη ρύθμιση εκτάκτων περιπτώσεων φθορών σε δημόσια έργα, των οποίων εκκρεμεί η νομιμοποίηση, και τα οποία λόγω της έκτασής τους σε συνδυασμό με τη σημασία του έργου για τους πολίτες εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα αυτών.

Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι τελούν σε γνώση του Υπουργείου τα συγκεκριμένα προβλήματα και ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στο σύνολο της χώρας.  Δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, το Υπουργείο δια της αρμόδιας Δ/νσεως έχει επιληφθεί του θέματος και βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύστασης Επιτροπής, ει δυνατόν, με συμμετοχή σε αυτή μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που θα εξετάσει τροποποιήσεις του Ν.2971/2001 προκειμένου να διευθετηθούν τέτοιες περιπτώσεις δημοσίων έργων.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης για Νοσοκομείο Λαμίας: «Από τα χειροκροτήματα στις απλήρωτες υπερωρίες»

Την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για τη μη καταβολή του ποσού της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας, έφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

         Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Ν. Παππάς-Χ. Γιαννούλης-Γ. Σαρακιώτης: «Νέος εκτροχιασμός τρένου, 200 ακόμα επιβάτες βίωσαν την κατάρρευση του σιδηροδρόμου με ευθύνη των Μητσοτάκη – Καραμανλή»

Δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη για τον εκτροχιασμό τρένου στη...

Διαβάστε Περισσότερα