Απαντήσεις προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη για τις προωθούμενες από τη Ν.Δ. αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του επί 6΄ στον Έβρο και στο Oruc Reis, το οποίο έκανε βόλτες στο Αιγαίο και ο κ. Γεραπετρίτης μας έλεγε ότι “το πήρε ο άνεμος”. Έφθασε μέχρι και στην κρίση του 2010 και αναρωτιέμαι: Έναν Φλωρίδη, ο οποίος ήταν Υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον γνωρίζετε; Είναι συνωνυμία ή είστε ο ίδιος; Μάλλον το πρώτο γιατί εκείνος ανήκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ εσείς όπως προέκυψε από την τοποθέτησή σας ανήκετε φανερά στην ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.. Η μακρόσυρτη εισαγωγή του κ. Υπουργού εξηγείται από το γεγονός ότι ολόκληρος ο νομικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί για τις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων, τις οποίες δρομολογείτε. Στη συνέλευση τόσο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και σε εκείνη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε απαξιωτικά προς όσους μετείχαν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές τις προηγούμενες δεκαετίες. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αποτελούνταν από ανθρώπους, που “υπόκεινται σε δεσμεύσεις” και “νομοθετούν για τους πελάτες τους”. Είναι ντροπή Υπουργός Δικαιοσύνης να αναφέρεται στους κορυφαίους νομικούς της χώρας μας – πανεπιστημιακούς, δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους – με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο.
Στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παρέστησαν Καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι ήταν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σε προηγούμενες αλλαγές Ποινικών Κωδίκων. Εκείνοι εμφανίζονται και τους γνωρίζουμε… Σήμερα, θα μας πείτε ποιοι έχουν συγγράψει το νομοθέτημα, το οποίο βρίσκεται στη διαβούλευση έως τις 28 Δεκεμβρίου; Γιατί κρύβονται; “Κουκουλοφόροι” γράφουν νομοθετήματα; “Οικογενειακή υπόθεση” αποτελεί η σύνταξη νομοσχεδίων της Ελληνικής Δημοκρατίας; Επιδίδεστε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και δεν εισακούετε τους προβληματισμούς, όχι της αντιπολίτευσης, αλλά της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αυστηροποίηση των ποινών ουδέποτε μείωσε την εγκληματικότητα, η οποία μειώνεται από την πεποίθηση στο δράστη ότι θα συλληφθεί.
Την αντιεπιστημονική και λαϊκίστικη άποψή σας ότι με τη συνεχή αυστηροποίηση των ποινών μειώνεται η εγκληματικότητα, την αποδομεί ακόμη και η επιλογή σας για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κα Αδειλίνη δηλώνοντας: “Δεν ισχυρίζομαι ότι η αυστηροποίηση των ποινών λειτουργεί αποτρεπτικά για την εγκληματική συμπεριφορά. Αποτρεπτικά λειτουργεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών, που την προκαλούν και η αυξημένη πιθανότητα – για να μην πω βεβαιότητα – της σύλληψης του δράστη”. Το αντίθετο, δηλαδή, προς ό,τι εσείς ισχυρίζεστε. Προσθέτει, μάλιστα, η κα Αδειλίνη σαν να σας φωτογράφιζε, κ. Υπουργέ: “Δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο ο κατευνασμός της κοινής γνώμης ή των φιλήσυχων πολιτών”. Νομοθετείτε έχοντας στραμμένο το βλέμμα σας στο θυμικό της κοινωνίας και η επιστημονική κοινότητα έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με όσα ακούει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο ποινικός λαϊκισμός είναι το στοιχείο, που κυριαρχεί στον υποτιθέμενο “μεταρρυθμιστικό” σας οίστρο. Αλλάζετε τους Ποινικούς Κώδικες για 7η φορά τα τελευταία 4 χρόνια και τους αυστηροποιείτε… Παραδεχθείτε επιτέλους ότι αποτύχατε πλήρως να πατάξετε την εγκληματικότητα και κινείστε και πάλι στον ίδιο στρεβλό δρόμο. Ποια ήταν τα αποτελέσματα των 6 προηγούμενων αλλαγών στους Ποινικούς Κώδικες; Έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ή όχι;
Η προχειρότητα, η ανικανότητα και η έλλειψη σχεδιασμού είναι διάχυτες και όσον αφορά τις προτάσεις σας για το νέο Δικαστικό Χάρτη. Εσείς δεν ήσασταν, κ. Φλωρίδη, που στην Ολομέλεια των Δικηγόρων στη Χίο λέγατε ότι “δε θα προχωρήσουμε σε καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών”; Επιτεθήκατε μέχρι και στον Άρειο Πάγο αναφέροντας ότι “τα Εφετεία, που δημιουργήθηκαν πριν 10 χρόνια, ήταν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων”. Ξεχάσατε, κ. Υπουργέ, ότι για την ίδρυση ενός Εφετείου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Αρείου Πάγου; Καταγγέλλετε τον Άρειο Πάγο ότι συναίνεσε σε ρουσφέτια;
Στην πρότασή σας για το νέο Δικαστικό Χάρτη δε λαμβάνετε καμία μέριμνα για την ορεινότητα και τη νησιωτικότητα, ενώ συχνά αναφέρετε, κ. Φλωρίδη, ότι “νομοθετείτε για να έρθουν τα παιδιά μας πίσω” και αναρωτιέμαι: Ποιο από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και στα νομοθετήματα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., θα πείσουν για παράδειγμα τους δικηγόρους να γυρίσουν πίσω; Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τα 185€ επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα 250€ από 1/1/2024; Το νέο φορολογικό χαράτσι; Η κατάργηση Εφετείων, Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων; Ή ο ποινικός λαϊκισμός, ο οποίος έχει καταστεί δεύτερη φύση σας;»