Τέλος στη συνωμοσία της σιωπής στο χώρο της υγείας
Ο χώρος της δημόσιας υγείας δυστυχώς δεν έμεινε ανέπαφος από τη διαρκή διαφθορά, διαπλοκή και κακοδιαχείριση των μεταπολιτευτικών ετών. Λεηλατήθηκε ασύστολα και έτσι, δεν είναι τυχαία η χρήση του επιθέτου «πολύπαθος» κάθε φορά που αναφερόμαστε σε αυτόν.
Καθήκον μιας κυβέρνησης, η οποία πρεσβεύει την αλλαγή, είναι να θέσει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα με τις αποκαλύψεις για τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποθέσεις στο χώρο της υγείας, η οποία αναμένεται να φέρει στο φως τα έως σήμερα πεπραγμένα και να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους, θεωρείται αναγκαία.
Κατά τα προηγούμενα έτη, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε καταστεί Κέντρο Διακίνησης μαύρου χρήματος υπό τη μορφή διαφημίσεων σε «ημέτερες ενημερωτικές δυνάμεις». Το πόρισμα του Δεκεμβρίου 2016 κατέδειξε ότι ο διορισμός φίλων, συγγενών και ψηφοφόρων συνεχιζόταν κανονικά κατά τη στιγμή που περικόπτονταν διαρκώς δαπάνες και απογυμνώνονταν οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Έχει πια καταστεί σαφές ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ απετέλεσε, επί σειρά ετών, «παραμάγαζο» διαπλεκόμενων συμφερόντων.
Περαιτέρω, στην περίπτωση της Novartis, καταγγέλλεται ότι υπήρξαν χρηματοδοτήσεις προς πολιτικούς και ιατρούς προκειμένου τα σκευάσματα της εταιρείας να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Το αποτέλεσμα είναι, επί πολλά έτη, να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, με υπέρογκα χρηματικά ποσά. Τι προτείνουν ειλικρινά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Να μείνει η υπόθεση στο συρτάρι, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με παρόμοιες υποθέσεις, ενόσω ξένα κράτη προχωρούν την έρευνά τους; Ο έλεγχος και η Νέμεσις άπτονται πλέον του κύρους της χώρας.
Όσον αφορά το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από την παραχώρησή του σε ιδιώτες ήταν μεγάλη, ενώ η σχετική δικογραφία προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα. Το νοσοκομείο αφέθηκε να χρεοκοπήσει προκειμένου να καταστεί βορρά σε ιδιωτικά συμφέροντα και οι ευθύνες των διοικήσεων και των πολιτικών ηγεσιών είναι άξιες προς διερεύνηση. Το ερώτημα και εδώ παραμένει: Μεθόδευση ή ανικανότητα;
Εν κατακλείδι, είναι η πρώτη φορά στους μεταπολιτευτικούς χρόνους, που συστήνεται Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία και ειλικρινά προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι στο παρελθόν, έχουν αγνοηθεί ανάλογες εκκλήσεις όπως εκείνη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη εν έτει 2011, η οποία πρότεινε «με υπομονή και επιμονή, όλα τα κόμματα της Βουλής να συναινέσουν στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής που θα δώσει συγκεκριμένες και δίκαιες απαντήσεις στους πολίτες». Υπογράμμιζε, επίσης, ότι «οι πολίτες ζητούν το λογαριασμό» προσθέτοντας ότι «όλοι μιλούν γενικώς και αορίστως ότι θέλουν να λάμψει η αλήθεια, αλλά «την κατάλληλη ώρα» – που προφανώς θα είναι μετά την παραγραφή. Μόνη πειστική απάντηση, σε αυτήν την εποχή της απαξίωσης της πολιτικής είναι ο πολιτικός κόσμος να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για να σπάσει η σιωπή των αμνών».
Η πρόταση εισακούεται με καθυστέρηση 6 ετών, μιας και νωρίτερα δεν έβρισκε ευήκοα ώτα.
Ιστοσελίδα ‘newpost’, 20/4/2017