11/05/2023

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στο επίκεντρο των επισκέψεων Σαρακιώτη στο Δομοκό

Επόμενοι σταθμοί των επισκέψεων του Υποψηφίου Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη, ήταν ο Δομοκός, το Νέο Μοναστήρι, η Εκκάρα, η Σοφιάδα και το Περιβόλι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον αγροτικό κόσμο και τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή τέθηκαν τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής και ιδίως αυτό των αγροτικών εφοδίων, των ζωοτροφών, καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Από πλευράς του ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή υπενθύμισε ότι είχαν πραγματοποιηθεί από μεριάς του σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολύ πριν από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, αλλά η Κυβέρνηση κώφευε επιδεικτικά. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και σε στρατηγικής σημασίας έργα υποδομής που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπως αυτό της υδροδότησης αρδευτικών δικτύων από το φράγμα Σμοκόβου καθώς και του φράγματος πολλαπλών σκοπών στο χείμαρρο Μπουγαζίου Περιβολίου, Π.Ε. Φθιώτιδας, όπου επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεκόλλησαν έργα παγωμένα επί δεκαετίες.

Επιμέρους μνεία πραγματοποιήθηκε και στο ζήτημα της ασφαλούς διέλευσης των πολιτών από την συνδετήρια οδό ανάμεσα στον Ε65 και την παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Δομοκού, με τον κ. Σαρακιώτη να τονίζει την παρέμβαση που διενήργησε στη Βουλή (Φεβρουάριος 2023), ζητώντας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την ασφαλή και εύρυθμη διέλευση οχημάτων από την περιοχή.  Επίσης, η συζήτηση επεκτάθηκε στην αναποτελεσματική λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει τις πληρωμές που αφορούν το 2022 ακόμη, στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) που για πρώτη φορά στα χρονικά δεν έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις καταγραφής καλλιέργειας για κάθε αγρότη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ενισχύσεις το 2023, στην απουσία των ελεγκτικών φορέων, γεγονός που επιτρέπει τις παράνομες ελληνοποιήσεις  εις βάρος των κτηνοτρόφων, όπως και στο μείζον ζήτημα της νομιμοποίησης των σταυλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.

Τέλος, ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις του Κυβερνητικού σχεδίου της αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και τις επιμέρους δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες συνίστανται μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς
  • Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών και των λιπασμάτων για τους αγρότες
  • Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)
  • Νέα ΚΑΠ: Ανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων για τη στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών.
  • Αγροτικά χρέη: Ρύθμιση οφειλών ΤΧΣ. Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας
  • Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του.
  • Νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης, με ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό.
  • Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους και Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων

 

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα