26/09/2017

Τις πταίει;

«Τις πταίει;» αναρωτιόταν ο Χαρίλαος Τρικούπης επιχειρώντας να βρει τα αίτια της οικονομικής και πολιτικής καχεξίας της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Παρόμοιους προβληματισμούς έχουμε όλοι μας διερωτώμενοι γιατί μια χώρα με τόσες δυνατότητες και εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό περιήλθε σε αυτή την ανυποληψία και παρακμή των τελευταίων ετών. Οι ατέρμονες συζητήσεις, οι βαθυστόχαστες αναλύσεις και το πολύ μελάνι, που έχει χυθεί, μοιάζουν περιττά αρκεί να δει κανείς την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η συνέχιση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στο Χώρο της Υγείας και οι αποκαλύψεις σχετικά με τα όσα έγιναν στο εν λόγω νοσοκομείο συνοψίζουν την απάντηση στο συγκεκριμένο «γιατί;». Πολυσέλιδες καταστάσεις ρουσφετιών, προσλήψεις στο δημόσιο διά της πλαγίας οδού μέσω μετατάξεων από το νοσοκομείο στο Υπουργείο Υγείας, δωρεάν νοσηλείες ημετέρων, κακοδιαχείριση, αργομισθίες με παχυλές αμοιβές, διαπλοκή και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αποτελούν μόνο μια μικρή, αλλά αντιπροσωπευτική, αποτύπωση όσων μας έφεραν έως εδώ και όσων μας ταλαιπωρούν.

Ενώπιον του ορυμαγδού των αποκαλύψεων παρατηρείται φυσικά απόλυτη σύμπνοια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από τη μία, ο εξάδελφος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη διορίζεται το 2014 μέλος του Δ.Σ. του «Ντυνάν» και έπειτα, όλως τυχαίως, τοποθετείται διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «Ημιθέα» της Τράπεζας Πειραιώς (εκτιμήθηκε προφανώς η τάχιστη διάλυση και το ξεπούλημα του νοσοκομείου), η οποία αγόρασε έναντι ευτελούς τιμήματος το νοσηλευτικό ίδρυμα. Από την άλλη πλευρά, ο συνεργάτης του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο γνωστός «βάστα γερά Γερούν», φθάνει να αμείβεται με 70.000 για μια μελέτη δύο μηνών, που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Αν το γνώριζε αυτό ο Γερούν, ίσως προσέθετε και τις «μελέτες» όταν δήλωνε ότι ξοδεύαμε τα χρήματα στα ποτά και στις γυναίκες.

Φυσικά ας μην ξεχνάμε και τον σύζυγο της κας Φώφης Γεννηματά κ. Ανδρέα Τσούνη, ο οποίος λάμβανε 2.500 μηνιαίως χωρίς να παρουσιάζεται καν στο νοσοκομείο για έναν ολόκληρο χρόνο όπως προκύπτει από υπηρεσιακό σημείωμα του «Ντυνάν». Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής και στην οδοντιατρική επιστήμη… Άλλη περίπτωση, αφορά την πεθερά του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου η οποία προσελήφθη στην άκρως παραγωγική ηλικία των 63 ετών (τόπο στα νιάτα!) με το πενιχρό μηνιάτικο των μόλις 2.800€. Λεφτά, άλλωστε, υπήρχαν.

Συνεπώς, η συμπόρευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα δικαιολογημένη όπως και η ενιαία φωνή των εκπροσώπων τους εντός της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι εύλογο ότι το κοινό παρελθόν τους έχει ωθήσει τα δύο κόμματα σε κοινή γραμμή υπεράσπισης όπως από κοινού μας έριξαν μέσα στη δίνη των μνημονίων και της εποπτείας. Η ασέλγεια επί του «Ντυνάν» συνιστά μια μικρογραφία των αιτιών της κρίσης και επιτέλους, το παλαιό δικομματικό σύστημα πρέπει να λογοδοτήσει προχωρώντας σε αυτοκριτική και αυτοκάθαρση.

Είναι αδιανόητο να είναι ακόμη βουλευτές, πρόεδροι και αντιπρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα να μας κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο, όσοι βόλεψαν ημετέρους, διόρισαν συζύγους, συγγενείς (όλων των βαθμών) και φίλους και συνέβαλαν καθοριστικά στο ξεπούλημα του νοσοκομείου. Δήθεν μεταρρυθμιστές, δήθεν οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας οι οποίοι, κατά τα άλλα, αφαίμαξαν εμμέσως και αμέσως τα ταμεία ενός εν τοις πράγμασι δημοσίου νοσοκομείου.

Αν όλα όσα έγιναν στο «Ερρίκος Ντυνάν» δε συνιστούν διαπλοκή, τότε μπορούν όλοι αυτοί να μας δώσουν τον ορισμό της; Για πόσο καιρό ακόμη θα κρύβονται πίσω από την ένοχη σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ;

 

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 29/6/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι σύμμαχοι αξίζουν για εσένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας οξύνεται καθημερινά και στο υψηλότερο επίπεδο, με την ανάγκη λήψης μέτρων εξισορρόπησης της νεοοθωμανικής απειλής από πλευράς μας να είναι πλέον επιτακτική. Ιδίως μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των...

Διαβάστε Περισσότερα

Η “ανάπτυξη” ήρθε για λίγους, ο χειμώνας θα έρθει για όλους

Η επικοινωνία συνιστά το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία τρία έτη, είναι όμως προφανές ότι οι δυσχέρειες του επερχόμενου χειμώνα και η διαρκώς διογκούμενη ενεργειακή κρίση δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί της προπαγάνδας...

Διαβάστε Περισσότερα