18/10/2020

Τι εν τέλει «κείται εγγύς» για την Κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Με άρθρο μου στις 18 Μαΐου 2020 αναφέρθηκα στην αδράνεια και στην παθητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης ενώπιον της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας εκφράζοντας την ελπίδα «αυτή τη φορά η Ελλάδα να δηλώσει βροντερό παρόν στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην επαναληφθούν παρελθούσες στρατηγικές του τύπου «η Κύπρος κείται μακράν», γιατί προς το παρόν η κυβέρνηση συνεχίζει ναπαρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις». Αναλύοντας τον πολλαπλασιασμό των τουρκικών προκλήσεων,εξαιτίας του αντίστοιχου πολλαπλασιασμού των λαθών από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης και αν αποδεχθούμε ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», τότε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. μάλλον πρέπει να έχει επέλθει το «τέλος» της ελληνικής στρατηγικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εκτυλίσσεται κατά τους τελευταίους μήνες στον Έβρο με την εργαλειακή μεταχείριση του ανθρώπινου πόνου των μεταναστών, στο Καστελόριζο με τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και στην Κύπρο με την πραγματοποίηση του Αττίλα ΙΙΙ (γεωτρήσεις επί της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και έρευνες από τα ωκεανογραφικά Barbaros και Yavuz) και του Αττίλα IV (ουσιαστική προσάρτηση των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ). Στον αντίποδα, παρατηρούμε μια Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία επιμένει να θωπεύει την Τουρκία με ευχολόγια, εκκλήσεις και δηλώσεις όπως αυτή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «είναι ικανοποιημένος για την έναρξη των διερευνητικών επαφών» ανήμερα τηςκατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα και του «ανοίγματος» των Βαρωσίων.

Τραγική ειρωνεία Ήταν η ίδια μέρα, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι «η απειλή των κυρώσεων είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας» και όχι η επιβολή των κυρώσεων, ενώ μόλις 10 ημέρες μετά, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX ανοιχτά του Καστελορίζου και επανεκκινεί τις έρευνες του Oruc Reisστην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, αυτή τη φορά οι δεσμευμένες περιοχές φθάνουν έως τα 6,5 ν.μ. ανοιχτά της Μεγίστης, με ευθεία καταπάτηση του ελληνικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ..

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία αποσαφήνισε εξ αρχής ότι η Κύπρος «δεν κείται μακράν», ούτε φυσικά και το Καστελόριζο. Πρόκειται για πεδία υψηλότατου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, τα οποία βρίσκονται εντός της ελληνικής (ελλαδικής και κυπριακής) στρατηγικής εποπτείας με βάση τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Η απεμπόληση αυτών των δικαιωμάτων μας συνιστά ασυγχώρητο λάθος, που ούτε καν θα μας απαλλάξει από τον τουρκικό ηγεμονισμό αλλά αντιθέτως θα τον οξύνει και θα τον εκτραχύνει σε νέα πεδία διεκδικήσεων.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η επιβολή κυρώσεων και η αποστολή αυστηρών μηνυμάτων προς την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από τη δίνη των κρίσεων. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ομοθυμία και συνεννόηση στο εσωτερικό μέσω της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και της τακτικής ενημέρωσης τηςαντιπολίτευσης, αλλά και συντονισμένη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό με στόχο την κινητοποίηση των κρίσιμων διεθνών δρώντων.

Η Κυβέρνηση της Ν. φαίνεται ότι λησμονεί πως η Ελλάδα είναι δυστυχώς η επισπεύδουσα. Όσες δηλώσεις συμπαράστασης ή «ανησυχίας» και αν γίνουν από πλευράς του Εμμανουέλ Μακρόν ή του Ζοσέπ Μπορέλ, η Ελλάδα οφείλει πρώτη να επισημάνει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς και να αναδείξει την πιθανότητα πλήρους αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την επιβολή των αυστηρότερων δυνατών κυρώσεων πάση θυσία και ακόμη και με την απειλή άσκησης βέτο σε άλλα κρίσιμα μέτωπα της ΕΕ. Η Κύπρος «δεν κείται μακράν» και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί άμεσα η Κυβέρνηση πριν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι εν τέλει «κείται εγγύς».


Πηγή: Documento 

 

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Από τον Βολταίρο έμεινε μόνο το σπίτι

Σχεδόν 15 μήνες μετά την απαρχή των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών, το σκοτάδι εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, η έρευνα για τα...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στο libre: “Κινδυνεύει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με διάσπαση;”

Άρθρο του Γιάννη Σαρακιώτη, δικηγόρου – Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία διέρχεται τις Συμπληγάδες, στις οποίες τον ώθησε η λανθασμένη – όπως κρίθηκε εκ του αποτελέσματος – στρατηγική της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τo μέλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

Η διπλή εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου συνιστά ένα σημείο καμπής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Ένα σημείο όπου όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι ένας κύκλος έκλεισε, με έναν νέο να ανοίγει το επόμενο χρονικό διάστημα με την εκλογή της νέας...

Διαβάστε Περισσότερα