08/09/2017

Το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρέπεια

Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί δικαίωμα ταυτισμένο με την αξιοπρεπή διαβίωση του πολίτη και εν τέλει ανθρώπινο δικαίωμα, η διασφάλιση του οποίου βαραίνει την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία ανάδειξης της γενικότερης προβληματικής περί της πορείας των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εν μέσω μνημονίων.

Η κατάσταση, η οποία παρελήφθη, συμπυκνώνεται στο τρομακτικό ποσοστό της ανεργίας άνω του 27% στα τέλη του 2014. Επιπλέον, συνοδευόταν και από ένα στρεβλό «μοντέλο ανάπτυξης» βασιζόμενο σε κρατικοδίαιτους, ανεξέλεγκτα δανειζόμενους επιχειρηματίες οι οποίοι, αν και υπό πτώχευση, διήγαν προκλητικό δημόσιο βίο. Παράλληλα, βασίλευε η μαύρη εργασία και διατηρείτο εσκεμμένα διαλυμένος κάθε κρατικός μηχανισμός ελέγχου της.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι τα ως άνω προβλήματα έχουν επιλυθεί στο σύνολό τους. Η διαφορά της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής με τη λαίλαπα των κυρίων Μητσοτάκη, Βρούτση και των υπολοίπων, έγκειται στις άοκνες προσπάθειες και στα απτά αποτελέσματα επαναφοράς ενός εκτροχιασμένου τρένου στις ράγες του. Η ανεργία έχει ήδη διαμορφωθεί στο 21,7% και καταγράφει μια πτωτική δυναμική. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι η περίοδος της ΝΔ ταυτίστηκε με την απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας παρά τα «στοιχεία Γεωργιάδη» που μιλούσαν για μείωση της ανεργίας επί ΝΔ από το 25,8% στο 25,1% (!!!), ενώ η αντίστοιχη περίοδος ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον συνδεθεί με τη δημιουργία 323.000 θέσεων έως σήμερα.

Το 2012, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραφε μείωση κατά 3% μεσοσταθμικά των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, ενώ το 2013, η μείωση άγγιξε το 7,5%. Εν έτει 2016, επί της «κακής αριστερής κυβέρνησης», είχαμε αύξηση κατά 0,8%. Σύμφωνα πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ, 7 στους 10 κύριους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν πλέον οριακές έστω αυξήσεις στους καταβαλλόμενους μισθούς.

Η κυβέρνηση παρέλαβε 130.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και σήμερα υπάρχουν 123.000, παρά το γεγονός ότι υπήρξε πληθώρα νέων αιτήσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, κατά την περίοδο της σημερινής διακυβέρνησης, 58.090 επικουρικές συντάξεις έχουν λάβει έγκριση.

Δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε τα πρώτα απτά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής; Δεν πρέπει να σημειωθούν οι διαφορές από τη στείρα νεοφιλελεύθερη πολιτική των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η οποία, ευτυχώς για τους Έλληνες πολίτες, ηττήθηκε; Δεν πρέπει να πιάσουμε από κάπου το νήμα ώστε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης;

Στο νέο νόμο συμπεριλαμβάνεται, επί παραδείγματι, η «ρήτρα εργασίας» για όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αυστηροποιείται η εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η διάπραξη σοβαρών εργατικών παραπτωμάτων θα αποτελεί πλέον λόγο απόρριψης από την κρατική χρηματοδότηση. Αλήθεια, γιατί αντιδρά η ΝΔ; Ποιους προστατεύει φωνασκώντας ότι πλήττεται η επιχειρηματικότητα; Οι υγιείς επιχειρηματίες επιθυμούν να δραστηριοποιούνται υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και αυτό διασφαλίζεται πλέον.

Η κυβερνητική μέριμνα για την αμεσότερη καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία συνιστά μία ακόμη πτυχή της συνολικής στρατηγικής με στόχο την επούλωση των μνημονιακών πληγών. Ο χρόνος είναι πιεστικός και οι απαιτήσεις των πολιτών δίκαια μεγάλες. Έχουμε την υποχρέωση να μην τους απογοητεύσουμε.

 

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 7/9/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γ. Σαρακιώτης στον Λαμιακό Τύπο για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Φθιώτιδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της απογραφής που δημοσιεύθηκαν προσφάτως επιβεβαιώνουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εμπεδώθηκε στον τόπο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν τη...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αδιευκρίνιστη και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική»

Πόσο να απέχει άραγε η «Κόκκινη Μηλιά» από μια υπουργική καρέκλα; Τί απέγιναν οι θέσεις του κ. Βορίδη ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να μπει ποτέ, μα ποτέ στην Ε.Ε. αλλά και αν και ποτέ γίνει δεκτή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.»; Πού κατέληξαν οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Turkaegean, «δεδομένοι σύμμαχοι» και το δόγμα του κατευνασμού

Αντί οι ΗΠΑ να προσέλθουν στις ελληνικές θέσεις και ο Πρόεδρός τους να μετονομαστεί σε «Μπαϊντενόπουλο» ή «Μπαϊντενάκη», όπως πανηγύριζε η Κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τελικά παρατηρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται έρμαιο...

Διαβάστε Περισσότερα