19/06/2021

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προς Γ. Σαρακιώτη: «Φταίει η κλιματική αλλαγή και η Κίνα για τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων!»

«Φταίει η κλιματική αλλαγή και η Κίνα. Αυτή είναι απάντηση του Υπουργείου για τις αυξήσεις στις ζωοτροφές! Αυτό μου ζητάτε να πω στους συμπατριώτες μου κα Υπουργέ;» δήλωσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης κατά τη χθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του για το θέμα της υπερβολικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας και της χώρας.

Όπως ανέφερε αρχικά ο Βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα:

«Πλήθος δημοσιευμάτων φιλοξενούν δεκάδες μαρτυρίες επαγγελματιών, κτηνοτρόφων και αγροτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε βασικά είδη όπως το καλαμπόκι και η σόγια».

Εν συνεχεία παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι:

«Όπως γνωρίζετε, το γεγονός αυτό συμπαρασύρει και μια σειρά άλλων προϊόντων τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγική διαδικασία. Σε επίρρωση αυτών, θα καταθέσω μαρτυρία κτηνοτρόφου ο οποίος αναφέρει ότι, στις 30 Δεκεμβρίου αγόραζε σόγια έναντι του ποσού των 0,47 ευρώ το κιλό, ενώ μόλις έναν μήνα αργότερα, στις 25 Γενάρη του τρέχοντος έτους, το έπραξε έναντι του ποσού των 0,51 ευρώ. Αυτό, όταν μόλις λίγους μήνες πριν, αγόραζε το συγκεκριμένο προϊόν με 0,34 ευρώ. Από τα 0,34 ευρώ δηλαδή, πήγαμε στα 0,51».

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας περιέγραψε και την υφιστάμενη κατάσταση στην Π.Ε. Φθιώτιδας αναφέροντας τα εξής:

«Σύμφωνα με μαρτυρία Προέδρου Κτηνοτροφικού Συλλόγου στην περιοχή της Φθιώτιδας παρατηρούνται οι ίδιες και συνάμα σημαντικές αυξήσεις σε προϊόντα, όπως είναι το καλαμπόκι, το κριθάρι και το ηλιάλευρο. Μάλιστα, στη σόγια αναφέρει ότι παρατηρείται αύξηση 0,15 και 0,20 ευρώ από τον Γενάρη μέχρι σήμερα», ενώ συμπλήρωσε ότι:

«Το γεγονός της υπέρμετρης και δυσβάστακτης αύξησης του κόστους παραγωγής και του κόστους των ζωοτροφών είχε εγκαίρως επισημανθεί από τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α,. με ερώτηση που είχε κατατεθεί από τις 22 Γενάρη του τρέχοντος έτους. Στην απάντηση του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι “όπου απαιτείται, θα παρέμβει αποφασιστικά και ουσιαστικά με στοχευμένη λήψη μέτρων».

Η πρωτολογία του κ. Σαρακιώτη ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση ερωτημάτων προς την παριστάμενη Υφυπουργό, κ. Αραμπατζή, καθώς και του αιτήματος για την άμεση οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Ποιες ήταν οι μέχρι σήμερα αποφασιστικές και ουσιαστικές, όπως αναφέρετε, παρεμβάσεις και η στοχευμένη λήψη μέτρων για την ανάσχεση των υπέρογκων αυξήσεων στις ζωοτροφές, με ποιον τρόπο προτίθεστε σήμερα να δράσετε και να παρέμβετε ούτως ώστε να ελεγχθεί και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υπερβολικής και συνεχιζόμενης αύξησης τιμές τους και ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων της χώρας, αλλά και του Νομού Φθιώτιδας»

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίστηκε στο να κατηγορήσει τον Βουλευτή Φθιώτιδας για επιλεκτική χρήση στοιχείων – χαρακτηριστικά ανέφερε τον όρο “μοντάζ” – αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματα που ετέθησαν, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι:

«Θέλω να πω ότι πραγματικά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο δεν είναι μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι παγκόσμιο […] Είναι πραγματικά γεγονός ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 καταγράφεται μία τεράστια αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών […] και των αγροτικών προϊόντων και εν προκειμένω προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές», ενώ απέδωσε τις αιτίες για την εκτόξευση των τιμών στην «αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»!!!

Τόσο η κατηγορία, όσο και η αποφυγή απάντησης από πλευράς της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε τη δριμεία αντίδραση του κ. Σαρακιώτη, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Κυρία Υπουργέ, αναφερθήκατε σε μοντάζ. Και ήθελα να σας ρωτήσω: μήπως όταν η «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ» στις 22-1-2019 γράφει “τις ακριβότερες ζωοτροφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι” είναι μοντάζ;»

«Όταν η «ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ» στις 5 Φλεβάρη του 2021 αναφέρει “οι τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές κλονίζουν την  κτηνοτροφία” είναι μοντάζ; Τι αναφέρει το δημοσίευμα; “Με μελανά χρώματα παρουσιάζουν στην «ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ» την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία παραγωγοί και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, λόγω των τεράστιων αυξήσεων που σημειώνονται στις τιμές των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με την ελλιπή έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας”.»

«Ο κ. Μπαϊρακτάρης, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου, αναφέρει: “οι αυξήσεις στις ζωοτροφές έχουν ξεφύγει ολοκληρωτικά και πλέον σε λίγο καιρό κανένας δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της μονάδας”.»

«Ο κ. Δημόπουλος από το Συντονιστικό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρει: “έχουν ξεφύγει τελείως οι φετινές τιμές στις ζωοτροφές”. Μοντάζ!»

«“AGRONEWS”, στις 31-1-2021, άλλο ένα μοντάζ: “η αύξηση των τιμών ζωοτροφών επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους”».

«Η “ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ” στις 3-2-2021: “Ζωοτροφές: μέγγενη οι αυξημένες τιμές. Στο απροχώρητο έχουν φέρει τους κτηνοτρόφους οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές”».

«Άλλο δημοσίευμα, από τον “ΑΓΡΟΤΥΠΟ” αυτή τη φορά: “ΠΕΚ: αδιαφορία Λιβανού για προβλήματα των κτηνοτρόφων”. Ο Πρόεδρος του ΠΕΚ: “Υπάρχει μια αδιαφορία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στον κλάδο λόγω της αύξησης φέτος των τιμών στις ζωοτροφές κατά 40%”. Άλλο ένα “μοντάζ”! Πολλά “μοντάζ” στις εφημερίδες, τα sites και όλα τα μέσα που πραγματεύονται ζητήματα του αγροτικού κόσμου, πολλά μοντάζ στις δηλώσεις των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, πολύ “μοντάζ” έπεσε!»

Κλείνοντας, τη δευτερολογία του, ο Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε ότι:

«Έγινε πλήρως αντιληπτό ότι δεν έχετε την πολιτική βούληση να πράξετε το παραμικρό. Εγώ στους συμπατριώτες μου κτηνοτρόφους θα μεταφέρω τα λεγόμενα σας, δηλ. ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και η Κίνα. Αυτή είναι απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αυξήσεις στις ζωοτροφές στη Φθιώτιδα!»

Αρχείο δελτίων τύπου

Ομιλία Σαρακιώτη για το φορολογικό νομοσχέδιο και για τροπολογία για ΛΑΡΚΟ

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του φορολογικού νομοσχεδίου ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, μάλιστα, κατέθεσε τροπολογία, μαζί με ακόμη 6...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Η ακαρπία της ελιάς αφήνει χωρίς εισόδημα τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και της χώρας – Επιτακτική ανάγκη η στήριξή τους»

Για το αν προτίθεται και πώς να αντισταθμίσει - αναπληρώσει τα απολεσθέντα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας και της χώρας εξαιτίας της εκτεταμένης περιόδου ακαρπίας της ελιάς, ρωτούν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα