17/12/2023

«Φρένο στην οπαδική βία και όχι στον αθλητισμό»

Όταν ο Άλκης Καμπανός έπεφτε θύμα τυφλής οπαδικής βίας το Φεβρουάριο του 2022, ο Πρωθυπουργός υποσχόταν: «Αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ […] Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει». Ακολούθησαν διάφορα περιστατικά βίας με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη τον Αύγουστο του 2023, με τον κ. Μητσοτάκη να μην αναφέρεται καθόλου στην αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας να αποτρέψει την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και να περιορίζεται σε φωτογραφίες με τον Πρόεδρο της UEFA και Προέδρους Π.Α.Ε., δηλώνοντας παράλληλα: «Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη Π.Α.Ε. […] Η αστυνομία θα έχει πλέον ουσιαστικό έλεγχο, προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα».

Οι μήνες πέρασαν, η Κυβέρνηση παρέμεινε άπραγη και φθάσαμε σε ακόμη ένα θλιβερό περιστατικό, το οποίο συγκλονίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο βαρύτατος τραυματισμός του νεαρού αστυνομικού στη διάρκεια επεισοδίων σε αγώνα βόλεϊ προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, τη σπασμωδική αντίδραση της Κυβέρνησης με όρους επικοινωνίας και μετάθεσης της επίλυσης του προβλήματος της οπαδικής βίας στο απώτερο μέλλον. Καθίσταται προφανές ότι το «κλείσιμο» των ποδοσφαιρικών γηπέδων μετά από επεισόδια σε έναν αγώνα βόλεϊ ανθίσταται σε κάθε λογική επιχειρηματολογία, με την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να «χρεώνει» σε ολόκληρη τη φίλαθλη Ελλάδα την αδυναμία της να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους πραγματικούς ενόχους. Όπως πράττει με το σύνολο των προβλημάτων που ανακύπτουν, από το φορολογικό νομοσχέδιο και τα ζητήματα δημόσιας υγείας έως τα εργασιακά, τη Δικαιοσύνη και την οπαδική βία, λειτουργεί σαν να μη φταίει ποτέ και σε τίποτα, σαν να είναι απλός παρατηρητής.

Μέσω του νόμου 4410 του 2016, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε εισάγει το κεντρικό σύστημα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το ονομαστικό εισιτήριο και την κάρτα φιλάθλου, ενώ είχε θέσει το πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών ασφαλείας σε όλα τα γήπεδα. Η Ν.Δ., κατά τη γνώριμη τακτική της, αντί να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο εάν αυτό έπασχε κάπου ή ακόμη και να το αντικαταστήσει με ένα άλλο, προτίμησε να μην πράξει τίποτα. Έτσι, φθάσαμε στην απαξίωση του κεκτημένου των προηγουμένων ετών και στην έξαρση της ανεξέλεγκτης βίας, τα τελευταία χρόνια.

Οι διαρκείς επικοινωνιακοί τακτικισμοί και οι φωτογραφίσεις του κ. Μητσοτάκη με ποδοσφαιρικούς παράγοντες δε θα επιλύσουν το πρόβλημα, όπως και δεν το επέλυσαν έως τώρα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, μέσω του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, πρότεινε την ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV, την είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση, την υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια και την υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και τον έλεγχο λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση, με βάση την εμπειρία άλλων κρατών που κατάφεραν να περιορίσουν το χουλιγκανισμό.
Κατά συνέπεια, τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός επαρκούς πλαισίου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, αλλά και απόδοσης των ευθυνών εκεί που ανήκουν. Είναι απαράδεκτο και άδικο για τους φιλάθλους της ομάδας του Αγρινίου ή της Λαμίας, για παράδειγμα, να τιμωρούνται χάνοντας μεταξύ άλλων και τα χρήματα του εισιτηρίου διαρκείας που έχουν καταβάλει, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν πρωταγωνιστήσει σε τέτοιου είδους περιστατικά ακραίας βίας.

Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση των Κροατών ναζί οι οποίοι προφυλακίστηκαν για μερικούς μήνες και τώρα απελευθερώνονται ο ένας μετά τον άλλο και επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να έχουν βρεθεί οι δολοφόνοι του Μιχάλη Κατσούρη, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν οδηγούν στη λογοδοσία των πραγματικών ενόχων καθώς η λήψη μέτρων εναντίον ολόκληρου του κόσμου του ποδοσφαίρου έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη συσκότιση. Άλλωστε, όπως έλεγε ο Ναπολέων Βοναπάρτης: «Τα συλλογικά εγκλήματα δεν ενοχοποιούν κανέναν».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ONE VOICE, 17.12.2023

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Σαρακιώτης στην «Εβδομαδιαία»: «Κράτος Δικαίου και Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δύο ασύμβατες έννοιες»

Τα τελευταία 4,5 χρόνια, βιώνουμε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε επίπεδο δημοκρατικών κεκτημένων και θεσμών, μια βαθιά παρακμή η οποία φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Τα παραδείγματα άλωσης του Κράτους Δικαίου ολοένα και...

Διαβάστε Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης – Το Κράτος είμαι εγώ!

Όταν, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «στόχος μας είναι το λιγότερο κράτος», ουδείς φανταζόταν τότε ότι εννοούσε το Κράτος Δικαίου! Ουδείς ανέμενε, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα με παγιωμένους θεσμούς μισού αιώνα,...

Διαβάστε Περισσότερα

Κράτος Δικαίου εάλω!

Η απόφαση έκδοσης ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για το επίπεδο σεβασμού του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην πατρίδα μας, συνιστά την πλέον αντιπροσωπευτική απεικόνιση της Ελλάδας του κ. Μητσοτάκη και της...

Διαβάστε Περισσότερα