21/01/2021

Φωτίου – Σαρακιώτης: «Η Κυβερνητική ανικανότητα στερεί ακόμη και το ΤΕΒΑ από τους ευάλωτους πολίτες»

Σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων είναι και Φθιώτιδα, εν μέσω περιόδου πανδημίας και κατάρρευσης του εισοδήματος μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει καμία διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ. Για το λόγο αυτό, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης κατέθεσαν από κοινού ερώτηση στη Βουλή στις 21/12/2020, με την οποία ρωτούσαν τα συναρμόδια Υπουργεία

  • για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν διανομές τροφίμων και λοιπών βασικών υλικών αγαθών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Π.Ε. Φθιώτιδας;
  • τι σκοπεύουν να κάνουν για να διορθωθεί το πρόβλημα και
  • αν προτίθενται να εξετάσουν την προοπτική αξιοποίησης των δυνατοτήτων που επιτρέπει η Ε.Ε. και να προβούν στη χορήγηση προπληρωμένης κάρτας για τρόφιμα, προς τους δικαιούχους του προγράμματος.

Μετά την απάντηση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, οι κ.κ. Φωτίου και Σαρακιώτης προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, η κ. Υφυπουργός με την απάντησή της, επιβεβαιώνει την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Επικαλείται τις χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών και αυθαίρετες ερμηνείες του κανονισμού της Ε.Ε. για το ΤΕΒΑ, για να δικαιολογήσει την πολιτική επιλογή του να αντιμετωπίζεται η κοινωνική προστασία των πιο αδυνάτων ως πάρεργο, προτάσσοντας την εξάρτησή της από την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την καλή προαίρεση των εκάστοτε χορηγούντων».

Επιπροσθέτως, αναφερόμενοι στο έργο που επιτελέστηκε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής επί της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στη φιλοσοφία που διέπει την πολιτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμπληρώνουν:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί την κοινωνική προστασία υποχρέωση του κράτους  απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία και το απέδειξε με κάθε τρόπο στη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015 το ΤΕΒΑ ως ένα εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα και τίποτα πέραν αυτού και μέσα σε ένα μόλις έτος το εξελίξαμε με 57 κοινωνικές συμπράξεις πανελλαδικά, προκηρύξαμε διαγωνισμούς προϋπολογισμού ύψους 22 εκατ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι διανομές!

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται ως δικαιολογία τις διαδικασίες των διαγωνισμών, τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις έχει επιδοθεί σε όργια απευθείας αναθέσεων και άλλων αδιαφανών διαδικασιών, προκαλώντας την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών. Παρά το ότι, γνωρίζει την τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε., η οποία συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

“Τα τρόφιμα ή/και η βασική υλική συνδρομή μπορούν να παρέχονται στα άπορα άτομα άμεσα ή έμμεσα, μέσω κουπονιών ή δελτίων, σε ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, υπό τον όρο ότι αυτά τα κουπόνια, τα δελτία ή άλλες μορφές θα μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο με τρόφιμα ή/και βασική υλική συνδρομή”

δηλώνει – κυνικά και χωρίς συναίσθηση των δυσκολιών των πολιτών – μεταξύ άλλων ότι:

“Το θεσμικό πλαίσιο προμήθειας των προϊόντων δεν έχει τροποποιηθεί. Επομένως, η ενσωμάτωση των προϊόντων στο voucher απαιτεί την ίδια διαδικασία, δηλαδή έκδοση διακήρυξης και διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 4412/2016”.

Συμπερασματικά, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των ημετέρων η Νέα Δημοκρατία βρίσκει τον τρόπο, παρακάμπτοντας ανερυθρίαστα το όποιο εμπόδιο, ενώ όταν πρόκειται για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, κρύβεται προσχηματικά πίσω από τη γραφειοκρατία. Λίγη ντροπή δε βλάπτει.»

Αρχείο δελτίων τύπου

Στη Βουλή έφερε το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αμφίκλεια ο Γ. Σαρακιώτης

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την αιφνίδια απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι του ποινικού λαϊκισμού»

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγές στο ποινικό και δικαστικό σύστημα της χώρας μας στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα σχολίασε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής...

Διαβάστε Περισσότερα

«Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Σόφια»

Στη Σόφια της Βουλγαρίας για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να...

Διαβάστε Περισσότερα