26/01/2021

Χαρίτσης – Μαμουλάκης – Σαρακιώτης για “e-λιανικό”: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»

Με νέα παρέμβασή τους, οι Βουλευτές του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. επισημαίνουν την προχειρότητα της Κυβέρνησης ως προς το σχεδιασμό προγραμμάτων που αποσκοπούν στην υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, οι κ.κ. ΧαρίτσηςΜαμουλάκηςΣαρακιώτης, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσαν, η οποία συνυπογράφεται από 49 ακόμη βουλευτές, αναδεικνύουν τους προβληματισμούς των παραγωγικών φορέων οι οποίοι προέκυψαν μετά και την προδημοσίευση της πρόσκλησης “e-λιανικό”, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους, διαπιστώνεται ότι, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν καθώς και να εξοφλήσουν το σύνολο των δαπανών ως προαπαιτούμενο για την υποβολή της πρότασης, χωρίς καν να γνωρίζουν αν θα τύχουν εγκρίσεως, την ώρα που είναι γνωστό σε όλους ότι κατά την περίοδο του 1ου lockdown, έχουν συσσωρεύσει πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων, στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν. Παράλληλα, μεταφέροντας τις εύλογες ενστάσεις των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι Βουλευτές του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων επισημαίνουν ότι, το οριζόμενο χρονικό διάστημα των τριάντα (30) ημερών, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την – πριν την υποβολή της σχετικής αιτήσεως – εξέταση και ολοκλήρωση των στοιχείων και διαδικασιών που συναποτελούν το φυσικό αντικείμενο, ενώ προτείνεται και η ένταξη επιχειρήσεων που έχουν μεικτή δευτερεύουσα δραστηριότητα το λιανεμπόριο.

Τέλος, οι κ.κ. ΧαρίτσηςΜαμουλάκηςΣαρακιώτης, σημειώνουν ότι αίτημα των εκπροσώπων των ΜμΕ αποτελεί η άμεση αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, σε περίπτωση που τα αιτήματα υπερβαίνουν τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη, ενώ σχολιάζοντας τον την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με ευθύνη της κυβέρνησης επισημαίνουν:

«Η έλλειψη επαφής της Κυβέρνησης με την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την εμμονική άρνησή της να στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την οδηγούν στη λήψη μέτρων αποσπασματικού χαρακτήρα και σε αιφνιδιαστικές κινήσεις που έχουν φέρει επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε απόγνωση. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και επιβάλλονται τολμηρές πρωτοβουλίες έστω και τώρα. Πρωτοβουλίες που οφείλουν να προασπίσουν την κοινωνική συνοχή και να προστατεύσουν τα μεσαία και ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση, η άρνησή της να  υλοποιήσει γενναία μέτρα και να ενεργοποιήσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναδεικνύουν πρόδηλα το περιεχόμενο που διέπει τους σχεδιασμούς της, για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Σχεδιασμοί που σε αντίθεση με τα όσα προτάσσουν οι συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., αγνοούν προκλητικά τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Δείτε ολόκληρο εδώ το κείμενο της σχετικής ερώτησης

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα