20/06/2022

Χαρίτσης – Σαρακιώτης – Μαμουλάκης: «Να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ελέγχων στα πρατήρια υγρών καυσίμων»

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους Αναπληρωτές Τομεάρχες, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη, 62 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία. κατέθεσαν ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων των ελέγχων στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το 11,3% τον Μάιο, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ 28ετίας, ενώ τα καύσιμα από τον Ιανουάριο έχουν ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό το οποίο έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα και σταθεροποιούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 2,428 €/l στις 18/6/2022).

Η επίμονη και ακατανόητη άρνηση της Κυβέρνησης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δημιουργεί ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο 4μηνο του 2022, όπου παρουσιάστηκε μείωση εσόδων 112 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της πτώσης του τζίρου στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η οποία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αγγίζει μέχρι και το 80%.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει μέσω δελτίων τύπου αποσπασματικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιούνται από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου, καθώς και την επιβολή προστίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία παραβιάζουν της κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας. Δεν έχει προβεί όμως μέχρι σήμερα, στην δημοσιοποίηση συγκεντρωτικών στοιχείων για το πλήθος των ελέγχων  που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και των παραβάσεων οι οποίες καταγράφονται.

Είναι δεδομένο ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, η σταθεροποίηση των τιμών σε ιστορικό υψηλό και η διαρκής αυξητική τάση καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, την προστασία των καταναλωτών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων από πλευράς της Κυβέρνησης για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κρίνεται, επίσης, επιβεβλημένη η ενημέρωση των πολιτών για τον αριθμό των ελέγχων οι οποίοι συνολικά έχουν διεξαχθεί από την αρχή της χρονιάς σε πρατήρια υγρών καυσίμων, των παραβάσεων για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς και των περιπτώσεων στις οποίες δημοσιοποιήθηκε η εμπορική επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α΄ 124).

Ακολουθεί εδώ ολόκληρο το κείμενο της σχετικής κοινοβουλευτικής παρέμβασης

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα