Σε μία χρονική συγκυρία που ο επιστημονικός κόσμος της χώρας απευθύνει έκκληση για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της Πολιτείας για το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε αυτή την κοινωνική επιταγή. Και δεν μπορεί κανείς να μην καταλήξει στη συγκεκριμένη διαπίστωση, καθώς η αναντιστοιχία των δημόσιων τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού σε σχέση με τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι προκλητική.
Αρκεί να θυμηθούμε τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, στις 3 Νοεμβρίου, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, όπου δήλωνε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν […] Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας […] Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό».
Και πριν καλά, καλά τελειώσει ο μήνας, στις 30 Νοεμβρίου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί πλήρως τον εαυτό του νομοθετώντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, επιβάλλοντας πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν υπακούσουν, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι: «Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός».
Συνιστά άραγε ορθολογική και αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας η αλλαγή στάσης σε τόσο καίρια ζητήματα ανά 20 ημέρες; Τελικά ποια είναι η ορθή στρατηγική; Αυτή για την οποία υπερθεμάτιζε ο κ. Μητσοτάκης στις 3 Νοεμβρίου ή αυτή της 30ης του ίδιου μήνα; Δυστυχώς, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό παραδεχόμενη την πλήρη αποτυχία της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μια παραδοχή που ωστόσο, παραμένει ημιτελής, καθώς η Ν.Δ. συνεχίζει να πορεύεται μη διδασκόμενη με κόστος την καθημερινή απώλεια εκατοντάδων συμπολιτών μας. Αγνοώντας τις προτροπές του επιστημονικού κόσμου παγκοσμίως, που καλούν τις Κυβερνήσεις να επενδύσουν στη θωράκιση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και να οργανώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ως έναν απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο από τους πολίτες άξονα άσκησης πολιτικής δημόσιας υγείας. Ένας άξονας ο οποίος, με την επιστράτευση του συνόλου των επαγγελματιών υγείας και ανθρωποκεντρικής εστίασης, όχι μόνο θα εισφέρει στην αντιμετώπιση της τωρινής κατάστασης, αλλά και θα συνδράμει στη σταδιακή άμβλυνση των συνεπειών του φαινομένου που από τώρα ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα, του post ή long COVID19 effect και των ευρύτερων επιπτώσεων της μετά-πανδημικής εποχής.
Ιστοσελίδα newsbeast, 3/12/2021