08/11/2022

Γ. Σαρακιώτης: «Καμία λύση από το Υπουργείο Υποδομών για τις πλημμύρες στο Κόμμα»

Το μείζον πρόβλημα του υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στο Κόμμα Λαμίας έφερε στη Βουλή (7/11) ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες επίλυσής του.

Στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης, την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, ο κ. Σαρακιώτης αρχικά ανέφερε: «Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κόμματος Λαμίας, οι επιχειρηματίες και οι αγρότες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, από την 12η Δεκεμβρίου 2021 ζουν υπό το φόβο ενός πλημμυρικού φαινομένου. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις τους τόσο προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας όσο και προς το Υπουργείο Υποδομών, δεν έχουν λάβει απαντήσεις από την Πολιτεία. Για την ακρίβεια, έχουν καταστεί μάρτυρες της απόλυτης αδράνειας, με αποτέλεσμα η πιθανότητα πλημμύρας, την οποία όλοι απευχόμαστε, να είναι διαρκής. Αντί να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος, πετάτε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κατέθεσε έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών επισημαίνοντας: «Σε έγγραφο της ΕΥΔΕ, υπηρεσίας του Υπουργείου σας, αναγράφεται ότι “η γενική ευθύνη προγραμματισμού, μελέτης, κατασκευής και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου ανήκει αποκλειστικά στις οικείες Περιφέρειες”. Εν συνεχεία, ήρθε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και απαντά ότι “η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης των τεχνικών στον αυτοκινητόδρομο Ε65 θα προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπους και περιουσίες στο Κόμμα Λαμίας και έτσι, επιβάλλεται η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή σχετικών αντιπλημμυρικών έργων”. Οι πολίτες ρωτούν: Για ποιο λόγο παρατηρούμε, εδώ και ένα χρόνο, αυτή την πρωτοφανή μετάθεση ευθυνών; Για ποιο λόγο παρατηρούνται αυτές οι τεράστιες καθυστερήσεις και έχει αγνοηθεί κάθε έκκληση προς το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να μη βιώσουμε νέα φαινόμενα πλημμυρών και εκτεταμένων καταστροφών;»

Συνεχίζοντας το «γαϊτανάκι» των ευθυνών εντός της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και μετακυλίοντας αυτές στην Περιφέρεια, ο αρμόδιος Υφυπουργός ανέφερε αρχικά: «Γνωρίζετε πολύ καλά σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα», αλλά σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών για να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων»!

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Πλημμυρικά φαινόμενα ταλανίζουν επί δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή, αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνα που προκύπτουν από την υπερχείλιση του Σπερχειού και επηρεάζουν άλλες περιοχές σε σχέση με εκείνα που λαμβάνουν χώρα στο Κόμμα. Ηλικιωμένοι κάτοικοι του Κόμματος αναφέρουν ότι δεν έχουν ξαναδεί βάρκες να εισέρχονται στο χωριό μετά από βροχόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1997, μετά από έντονο φαινόμενο, κατέρρευσαν έξι γέφυρες στην περιοχή, αλλά το Κόμμα δεν πλημμύρισε. Ομοίως και με τον “Ιανό” το Σεπτέμβριο του 2020. Όλα ξεκίνησαν μετά την υλοποίηση του κόμβου, ο οποίος συνιστά ένα συμπαγές ανάχωμα περίπου 1 χλμ., ενώ τα υπό κατασκευή έργα θα δυσκολέψουν έτι περαιτέρω την κατάσταση».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας εστιάζοντας στο ζήτημα της υπερχείλισης του Σπερχειού επεσήμανε: «Τα νερά, που έπνιξαν το Κόμμα, δεν βγήκαν από τα δυτικά, δηλαδή τον Σπερχειό, αλλά βρήκαν στο ανάχωμα και επέστρεψαν πίσω στο χωριό. Όσον αφορά την “αγαστή συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας”, μακάρι αυτή να υπήρχε και να καθόσασταν σε ένα τραπέζι και να επιλύατε το μείζον αυτό ζήτημα, αλλά διαβάζοντας έγγραφο της Περιφέρειας από 4/10/2022 αναφέρεται ότι “ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ζητούσε από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση επί σχετικών μελετών, η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί”. Αυτή είναι η “αγαστή συνεργασία”; Σε άλλο έγγραφο, η Περιφέρεια τονίζει, όσον αφορά τις επαρκείς εξόδους διαφυγής των υδάτων, ότι “στο σημείο, όπου παρατηρείται το πρόβλημα, η απορροή των υδάτων όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει απρόσκοπτα, αλλά δεν έχει κατασκευαστεί κανένα τεχνικό έργο για το σκοπό αυτό. Πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, γιατί σε κάθε έντονη βροχόπτωση τα νερά θα εγκλωβίζονται και θα κατακλύζουν τον οικισμό του Κόμματος”. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και το Υπουργείο πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς το έργο, το οποίο ολοκληρώνεται, θα αποτελέσει δυστυχώς την “ταφόπλακα” για την περιοχή του Κόμματος».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Η κλεψύδρα της κυνικής Κυβέρνησης Μητσοτάκη αδειάζει…»

Επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή. Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης:...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ERTNEWS: «Όσο και να συγκαλύπτετε τους Υπουργούς σας, η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Newsroom» του ERTNEWS, με το Γιώργο Σιαδήμα και τη Στέλλα Παπαμιχαήλ, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, με βασικό θέμα συζήτησης τη συνεχιζόμενη επιχείρηση...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Τελειώνουν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με διαρροές…»

Σε παρέμβαση, με αφορμή τις διαρροές για το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων της, προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως επισημαίνει ο κ....

Διαβάστε Περισσότερα