12/05/2023

Γ. Σαρακιώτης με Εμπορικό Σύλλογο Λαμίας: «Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Φθιώτιδας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον»

Στην επόμενη ημέρα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής καθίζησης, αναφέρθηκε ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την συνάντησή που πραγματοποίησε με Μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας. Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στα γραφεία του συλλόγου ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ηλίας Κεφαλάς (Πρόεδρος), Αθανάσιος Καρκάνης (Β’ Αντιπρόεδρος), Δημήτριος Κατσιγιάννης (Γραμματέας), Ευαγγελία Λιάπη (Ταμίας) ενώ παρέστη και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Αθανάσιος Κυρίτσης, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «η βιωσιμότητα και οι αναπτυξιακές προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων της αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές».

Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης της Λαμίας αναφέρθηκαν στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ εστίασαν και σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά διακυβεύματα της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα, η συζήτηση αφορούσε τα εξής ζητήματα:

  • τον περιορισμένο τζίρο των επιχειρήσεων
  • το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπου όπως δήλωσαν έφθασε να υπερβαίνει ακόμη και αυτό των ενοικίων οδηγώντας σε πολλά “λουκέτα” επιχειρήσεων της πόλης της Λαμίας
  • τη συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης και στην αρνητική επίδραση που έχει αυτό στην τοπική οικονομία
  • την έλλειψη συνολικού τουριστικού προϊόντος με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (π.χ. ιαματικές πηγές)
  • τον αποκλεισμό τους από τα πιστωτικά ιδρύματα, τις υψηλές τραπεζικές προμήθειες και τα αυστηρά κριτήρια σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό
  • την ανάγκη ύπαρξης ακατάσχετου ειδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού
  • την ανάγκη για ενεργοποίηση και μόνιμη εφαρμογή του θεσμού των μικροπιστώσεων
  • τον αποκλεισμό συγκεκριμένων κλάδων του εμπορίου από χρηματοδοτικά προγράμματα και τις ανισότητες που παρουσιάζονται σε ότι αφορά την οικονομική αιμοδότηση των επιχειρήσεων
  • τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διαπιστώνεται στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι πωλήσεις και στην ανάγκη για ένταση των ελέγχων σε ότι αφορά τις διαδικτυακές
  • την ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών
  • την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και την έντεχνη παγίωση των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, γεγονός το οποίο ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου κατέθεσαν την απαισιοδοξία τους αναφορικά με την προοπτική των οικογενειακών επιχειρήσεων της περιοχής δηλώνοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι: «δε θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν 3η γενιά επιχειρηματιών» και ότι «μαζεύουμε χρήματα για να φύγουν στο εξωτερικό», απόδειξη της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το επιχειρείν στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Από πλευράς του, ο κ. Σαρακιώτης, αναφέρθηκε στο πλήρως κοστολογημένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ότι:

«Την τετραετία 2019-2023, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχθηκε διαδοχικά πλήγματα από μία Κυβέρνηση, η οποία απέδειξε ότι δεν πιστεύει σε αυτή, ενώ συγκεκριμένα η Φθιώτιδα βίωσε τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της Ν.Δ. σε κάθε εμπορικό δρόμο, σε κάθε γωνιά του νομού. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η απουσία ελέγχων, η διόγκωση των χρεών, το πλήθος των λουκέτων και η επίμονη άρνηση της Ν.Δ. να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν καταφέρει να επιβιώσουν ακόμη και στη σκληρή περίοδο των μνημονίων αλλά πλέον βρέθηκαν σε αδιέξοδο, συνέθεσαν την εικόνα της βαθιάς οικονομικής καθίζησης των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η ολόπλευρη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋποθέτει την ενίσχυση της καινοτομίας και του εξαγωγικού προφίλ τους, την έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κοινωνική οικονομία και στην πράσινη μετάβαση, αλλά πρωτίστως απαιτεί μια συντεταγμένη στρατηγική στήριξής τους σε όλα τα επίπεδα μέσω:

  • της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ρύθμισης οφειλών, με προστασία της επαγγελματικής στέγης
  • της ενεργοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του θεσμού των μικροπιστώσεων, που θεσμοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά μεταξύ 2019-2023 παρέμειναν σε αδράνεια.
  • χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων, τα οποία θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
  • της θεσμοθέτησης ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές και μισθοδοσία, ο οποίος θα παραμένει ακατάσχετος.
  • ειδικών προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων κατά την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί ασφυκτική θηλιά για τη βιωσιμότητά τους τα τελευταία χρόνια.
  • της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και διευκόλυνσή τους για συμμετοχή σε σχήματα παραγωγής ενέργειας, όπως οι «ενεργειακές κοινότητες».
  • της προώθησης του στόχου της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας.
  • της δίκαιης και ισότιμης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς είναι αδιανόητο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να είναι αποκλεισμένη από τους πόρους του και αυτό καθιστά την ανακατεύθυνσή τους απολύτως επιτακτική.

Ο κόσμος του επιχειρείν στη Φθιώτιδα βίωσε με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο την αναλγησία και την αδιαφορία της Κυβέρνησης της Ν.Δ., τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, παρά μόνον ανάγκη για πολιτική αλλαγή ώστε κάθε διαθέσιμος χρηματοδοτικός πόρος να αξιοποιηθεί για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Η κλεψύδρα της κυνικής Κυβέρνησης Μητσοτάκη αδειάζει…»

Επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή. Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης:...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ERTNEWS: «Όσο και να συγκαλύπτετε τους Υπουργούς σας, η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Newsroom» του ERTNEWS, με το Γιώργο Σιαδήμα και τη Στέλλα Παπαμιχαήλ, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, με βασικό θέμα συζήτησης τη συνεχιζόμενη επιχείρηση...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Τελειώνουν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με διαρροές…»

Σε παρέμβαση, με αφορμή τις διαρροές για το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων της, προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως επισημαίνει ο κ....

Διαβάστε Περισσότερα