Στον υψηλό συμβολισμό της 18ης Οκτωβρίου επικεντρώνεται ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο του μηνύματός του για το διπλό εορτασμό της πόλης της Λαμίας. Όπως επισημαίνει στο μήνυμά του ο κ. Σαρακιώτης:

«Η 18η Οκτωβρίου συνιστά μια ημερομηνία υψηλού συμβολισμού για την πόλη της Λαμίας, καθώς εορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα και παράλληλα, τιμούμε τον Πολιούχο της Λαμίας Άγιο Λουκά, έναν Απόστολο, Άγιο και Ευαγγελιστή της Ορθοδοξίας που φωτίζει όλους μας με το παράδειγμά του.
Στις 18 Οκτωβρίου 1944, η Λαμία βίωσε τη μετουσίωση του ηρωισμού του ελληνικού λαού και των κορυφαίων αντιστασιακών πράξεων του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην απελευθέρωσή της από το γερμανικό ζυγό. Οι αγώνες και οι θυσίες για Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Δικαιοσύνη δικαιώθηκαν μετά από χρόνια καταπίεσης και εγκλημάτων, για τα οποία η ηθική και οικονομική αποκατάσταση παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.
Η ιστορική παρακαταθήκη της Εθνικής Αντίστασης παραμένει «φάρος» για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές, καλώντας όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στην καταπίεση, τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Στις 18 Οκτωβρίου, η πόλη της Λαμίας εορτάζει και τιμά αυτούς τους αγώνες υπενθυμίζοντας το παρελθόν και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!»